miércoles, 2 de enero de 2013

Segona llei de Mendel: Llei de segregació

"Els factors hereditaris que informen sobre un mateix caràcter no es fusionen ni es barregen, sinó que se separen i es reparteixen en el moment de la formació dels gàmetes."

Durant la meiosi de les cèl·lules sexuals d'un individu, es produeixen uns gàmetes que posseeixen la meitat de la informació genètica d'individu. És a dir, partint d'un ésser diploide amb dues informacions per a cada caràcter, obtenim un d'altre amb una sola informació de cada caràcter, que es fusionarà amb un gàmete d'un individu del sexe oposat per a formar un nou individu diploide.

Exemple: Partint d'aquesta base, si tenim un individu Aa i un d'altre aa, el primer secretarà gàmetes A i gàmetes a, i el segon únicament secretarà gàmetes a. Els descendents només poden ser Aa o aa.
Per a representar això, generalment es fa un quadre de Punnet (a la primera columna es col·loquen els gens d'un individu, i a la primera fila els gens del segon individu, i es fan els encreuaments pertinents a la resta de requadres)

Exercicis a realitzar:
3) Aparellem una pesolera heterozigòtica amb els pèsols grocs i una altra d'homozigòtica amb els pèsols grocs. El caràcter "pèsols grocs" és dominant. Quin tant per cent de probabilitat hi ha de que surti un descendent amb els pèsols verds?

4) Aparellem dues pesoleres heterozigòtiques per al gen "color dels pèsols". El caràcter "pèsols grocs" és dominant respecte al de "pèsols verds". Quina probabilitat hi ha de que en neixi  una pesolera amb els pèsols grocs?

1 comentario:

  1. 4) Hi ha un 75% de probabilitats de que en neixi una pesolera de pèsols grocs.

    ResponderEliminar