viernes, 29 de marzo de 2013

Codominància i grups sanguinis

Hi ha casos en què no hi ha un sol caràcter dominant. Si es manifesta una barreja de tots dos caràcters, parlem d'herència intermitja (en aparellar dos individus d'una mateixa espècie amb la pell de color diferent, en alguns casos la descendència surt d'un color producte de la barreja dels altres dos). En canvi, si es manifesten tots dos caràcters, parlem de codominància. És aquest el cas dels grups sanguinis.

Per al grup sanguini tenim tres al·lels diferents: A, B, i (A=B>i). La combinació d'aquests ens dóna els diferents grups sanguinis:
  • Grup A (AA/Ai): Es dóna ja que A>i.
  • Grup B (BB/Bi): Es dóna ja que B>i.
  • Grup AB (AB): Es dóna ja que A=B, i al ser codominants es manifesten els dos.
  • Grup 0 (ii): i és recessiu, de manera que la única manera de que es manifesti és tenir dos al·lels i.
Qüestions:

11) El fill d'un individu AB i un d'altre Bi pot ser del grup 0? Per què?

12) Un individu del grup A té un fill amb un individu del grup AB. Quines probabilitats hi ha de què el fill sigui del grup A? I de que sigui del grup B? I de que sigui del grup AB?

1 comentario:

  1. 11) No, ja que per ésser del grup 0 l'individu hauria de ser homozigòtic pel caràcter recessiu "ii" (A=B > i)

    12)
    - En cas que l'individu del grup A fos homozigòtic pel caràcter dominant "A" hi hauria un 50 % de probabilitats de que fos del grup "A" i un 50 % de que fos del grup "AB".

    - En cas que l'individu del grup "A" fos hererozigòtic la descendència seria del grup "A" en un 50 %, del grup "B" en un 25 % i del grup "AB" en un 25 %.

    ResponderEliminar